2019. december 8., vasárnap

Endemikus növényfajok az Azori-szigeteken

Általánosságban a szigetekről

Az Azori-szigetek három szigetcsoportját kilenc lakott (Santa Maria, Sao Miguel, Terceira, Pico, Sao Jorge, Faial, Graciosa, Corvo, Flores) és egy lakatlan (Formigas) sziget alkotja. Ezek a szigetcsoportok viszonylag távol helyezkednek el egymástól az Atlanti-óceánon, mintegy 1500 km-re az európai és 3000 km-re az észak-amerikai kontinenstől.  A legkeletebbi (Santa Maria) és legnyugatabbi sziget (Flores) közötti távolság körülbelül 600km. A szigetek legmagasabb hegycsúcsa Pico szigetén található, 2351m magas, és egyben egész Portugália legmagasabb pontja is. A szigetek vulkanikusak, területükön jelenleg 12 aktív vulkán található, az alapkőzet így vulkanikus, jórészt bazalt, andezit és trachit. Az óceáni éghajlatot 17,7 C°-os évi átlaghőmérséklet, 1000-16000 mm évi csapadékmennyiség jellemzi és átlagosan egy év 50 napján 95% feletti a levegő páratartalma.  

A növénytakaró

A sziget természetes növénytakarójának eltávolítását már az első telepesek megkezdték a 15. században elsősorban mezőgazdasági célzattal, leginkább marhalegelők létrehozása illetve az értékes faanyag felhasználása miatt. (Megdöbbentő adat, hogy a kontinentális Portugáliában fogyasztott tej 25%-a az Azori-szigetekről származik és teljes Portugália marhaállományának 14%-a az Azori-szigeteken él.)
Mára az őshonos vegetáció jórészt a hegyek, kráterek és parti sziklák meredek falaira szorult vissza.  Őshonos növényközösségek elsősorban a babérlombú erdők, melyeknek a tengerszint feletti magasság által meghatározott különböző fajösszetételű erdei voltak elkülöníthetők egykor a szigeteken (illetve manapság ezek megmaradt fragmentumai néhol megtalálhatók). Az óceánparti homoki vegetáció szinte teljesen eltűnt elsősorban a turizmusnak és az inváziós fajok térhódításának köszönhetően, még a természetes gyepek helyén legtöbb esetben marhalegelőket alakítottak ki.  Természetes tőzeglápok is megtalálhatóak a szigeteken, ezek igencsak egyedülálló, endemikus fajokban gazdag vegetációval jellemezhetőek, azonban szintén ki vannak téve az inváziós fajok fokozott terjedésének, illetve a japánciprus (Cryptomeria japonica) ültetvények ezeket sem kímélik. 

Endemikus növényfajok

Az Azori-szigeteken 996 növényi taxont regisztráltak a közelmúltban, aminek 6,6%-a endemikus.
Az endemikus fajok jó része az összes, vagy a legtöbb szigeten előfordul, van azonban néhány faj, melynek elterjedése csak egy-egy szigetcsoportra korlátozódik, ilyen az Euphrasia azorica vagy a Cerastium azoricum, vagy a még szűkebb elterjedésű Marsilea azorica, melynek egyetlen lelőhelye ismert Terceira szigetén.
Az itt tartózkodásom során szerettem volna minél több endemikus növényfajt látni és a következőket sikerült (na jó volt még néhàny egyéb endemizmus, amit làttam de nem tudtam fotón megörökíteni):

Juniperus brevifolia

Lysimachia azorica
Leontodon rigens

Angelica lignescens (nem minden fajt a legszebb fenológiai állapotában láttam : )

Platanthera pollostantha, a szigeteken öt orchideafaj fordul elő őshonosan, ebből három sarkvirág faj, melyek mindegyike endemikus  (P. micrantha, és P. azorica a másik kettő)


Ilex perado ssp. azorica a babérlombú erdők egyik meghatározó faja

Ez a tőzegmohából kilógó fű a Festuca francoi

Holcus rigidusTolpis azorica

Hedera azorica

Viburnum tinus ssp. subcordatum
Festuca petraea, parti sziklákon élő csenkesz fajFestuca petraea küzd a dísznövényként kivadult Carpobrotus edulis nevezetű, az otthoni kertekben is egyre közkedveltebb kristályvirág fajjal
Hypericum foliosum

Smilax azorica (japáncipruson)

Laurus azorica

Prunus lusitanica ssp. azorica

Frangula azorica

Picconia azorica

Polypodium azoricum

Na és innentől ezeket csak botanikus kertben láttam sajnos, de ez a faj valami hihetetlenül szép (Lactuca watsoniana)

Rumex azoricus

Azorina vidalii, a nemzetség egyetlen ismert képviselője

Lotus azoricus


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése